Moskva, 29. ožujka 2019.

Objava o registraciji birača za izbore za Europski parlament

Predsjednica Republike Hrvatske dana 25. ožujka 2019. donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Izbori na biračkom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi, Korobeynikov pereulok, 16/10, održat će se u

nedjelju, 26. svibnja 2019. godine

u vremenu od 07:00 do 19:00 sati.

 

1. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogu glasovati izvan mjesta svog prebivališta, odnosno u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi, ako ispune

Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj

Ako se birač prethodno registrirao u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi, a zbog nekog razloga neće moći izaći na izbore u Moskvi, ima pravo izaći na izbore u drugom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske ili na svom biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj, ako ispuni:

Zahtjev za promjenu mjesta prethodne registracije birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, ili

- Odustanak od prethodne registracije birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

2. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj:

birači koji su podnijeli zahtjev za izdavanje e-osobne iskaznice, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e- osobne iskaznice.

Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u Republici Hrvatskoj podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

birači koji nisu podnijeli zahtjev za e – osobnom iskaznicom (s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske) kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati.

Zahtjev za aktivnu registraciju ili zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose u diplomatsko – konzularnom predstavništvu ili u nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako na dan izbora planiraju boraviti u Republici Hrvatskoj.

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjev za prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti tim putem.

Na internetskoj stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr omogućen je uvid u registar birača putem OIB-a ili MBG-a građana i prezimena. Na istoj stranici mogu se naći podaci o nadležnim uredima i službenicima ovlaštenim za vođenje registra birača, svi potrebni obrasci i druge informacije u vezi izbora.

Zahtjevi za prethodnu registraciju, aktivnu registraciju i sve druge radnje u vezi s registracijom birača mogu se podnijeti zaključno do srijede, 15. svibnja 2019. godine.

Ispunjeni i vlastoručno potpisani obrasci zahtjevi za prethodnu ili aktivnu registraciju trebaju se u navedenom roku dostaviti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi na sljedeće načine:

1.      osobno, u Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Moskvi, Ostoženka 23 (metro Kropotkinskaya ili Park kultury), svaki radni dan u vremenu  10:00 – 12:00

2.      poštom, na adresu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Moskvi. Korobeynikov pereulok 16/10

3.      telefaksom, na broj +7 495 637 46 24

4.      elektronskom poštom na adresu crorus@mvep.hr ili crocons.moscow@mvep.hr.

U slučaju dostave poštom, telefaksom ili elektronskom poštom, uz ispunjeni obrazac potrebno je dostaviti presliku putovnice ili važeće osobne iskaznice.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefonski broj +7 495 785 40 70.

S poštovanjem,

                                                                                              Tomislav Car                                                                                                                

                                                                                               veleposlanik                                                                                                                 

 

 

Prilozi:

- Objava biračima Ministarstva uprave Republike Hrvatske

- obrasci za prethodnu i aktivnu registraciju, promjenu, odustanak