Voronjež, 18. svibnja 2018.

Održana 31. regionalna konferencija FAO za Europu

Photo: FAO

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak predvodio je izaslanstvo Republike Hrvatske na 31. regionalnoj konferenciji FAO za Europu, koja se od 16. do 18. svibnja 2018. održala u Voronježu.

U svom obraćanju na konferenciji, generalni direktor FAO-a Jose Graziano da Silva, istaknuo je glavne izazove s kojima se susreće poljoprivredna proizvodnja u svijetu, kao što su borba protiv klimatskih promjena koje negativno utječu na seoska gospodarstva, pothranjenost i konzumacija hrane slabe nutritivne vrijednosti, a s druge strane pretilost i bacanje velikih količina hrane, potreba za osnaživanjem žena i mladih u poljoprivredi, borba protiv siromaštva u ruralnim područjima i slično. Stoga je potrebno konstantno raditi na razvoju poljoprivredne proizvodnje zasnovane na načelima održivosti i inovativnosti, uz unapređenje agronomskih tehnologija i znanja, a veliku je pozornost potrebno posvetiti i dosljednoj provedbi UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj.

Državni tajnik Majdak aktivno je sudjelovao u radu ministarskog okruglog stola na temu održive poljoprivrede i prehrambenih sustava u okviru promjena klime u Europi i Središnjoj Aziji i tom je prilikom naglasio odgovornost svih sudionika u prehrambenom lancu: poljoprivrednika, trgovaca, potrošača, kreatora politike te istraživača, kod poticanja održive poljoprivrede. Među mnogim izazovnim pitanjima istaknuo je tri teme od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku i njen poljoprivredi sektor: ekološku proizvodnju, kvalitetu hrane i ruralni razvoj.

Na marginama konferencije, održan je bilateralni susret državnog tajnika Majdaka i generalnog direktora da Silve, kojom prilikom je bilo riječi o aktivnostima Republike Hrvatske u okviru FAO i Europske Unije, o nacionalnim prioritetima na području poljoprivrede i o potrebi za daljnjim razvojem regionalne suradnje, uz prenošenje hrvatskih iskustava.