Moskva, 06. rujna 2017.

Otvoren Mjesec hrvatske kulture u Moskvi

Obraćanjem veleposlanika Tončija Staničića, tijekom programa Foruma slavenskih kultura na ovogodišnjem Moskovskom međunarodnom sajmu knjige, u srijedu 6. rujna 2017. godine otvoren je Mjesec hrvatske kulture u Moskvi. Program Mjeseca hrvatske kulture obuhvaća predavanja, prezentacije književnih djela, izložbe, projekcije filmova, pijanistički recital  i glazbenu radionicu za djecu.

Na okruglom stolu Foruma slavenskih kultura Slavenski Feniks: Prvi svjetski rat i  ruska revolucija kao put prema slobodi i novoj kulturi, sudjelovao je povjesničar Sergej Romanjenko, koji je govorio na temu Miroslava Krleže i Oktobarske revolucije vodeći se Krležinim djelom "Izlet u Rusiju". Ono je iz ruske perspektive jedan od najoriginalnijih i najdojmljivijih inozemnih putopisno-analitičko-beletrističkih pogleda na sovjetsku Rusiju 20-ih godina i stoga je „Izletu u Rusiju“ i Krleži pripalo posebno mjesto na spomenutom okruglom stolu u sklopu ovogodišnjeg Moskovskog međunarodnog sajma knjige.

S obzirom da primjeraka ovog djela na ruskom jeziku već odavno nema u prodaji, Romanenko se na ovom skupu založio za tiskanje novog izdanja. Novo izdanje Krležine knjige bi po njegovoj ideji trebalo biti dvojezično, na hrvatskom i ruskom jeziku.