Moskva, 22. ožujka 2017.

Projekcija filma „Vlak bez voznog reda“ Veljka Bulajića u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi

U srijedu navečer je u kinodvorani Tretjakovske galerije, u programu festivala „Odmrzavanje“ prikazan film Veljka Bulajića „Vlak bez voznog reda“, kao jedan od jedanaest odabranih filmova redatelja iz Češke (Karel Kachyňa), Italije (Robeto Rossellini), Njemačke (Wolfgang Staudte), Poljske (Kazimierz  Kutz) i država nastalih na području bivšeg SSSR-a (Aleksandr Alovi Vladimir Naumov, Rusija, Mihail Belikov, Ukrajina, Valerij Rybarjev, Bjelarus, Kaljo Kiisk, Estonija, Vytautas Žalakevičius, Litva i Dmitirj Kesajans, Armenija).

Predstavljajući Bulajićev film, voditelj filmskog programa u Tretjakovskoj galeriji Maksim Pavlov istaknuvši kako je riječ o jednom od klasika europskog filma, tema kojega je  organizirana migracija, što nam je danas, uz stalne vijesti o potocima migranata, vrlo blisko. Prije početka projekcije pročitano je pismo redatelja Bulajića upućeno organizatorima festivala i publici, što je posebno toplo primljeno.

Program „Kino u Državnoj Tretjakovskoj galeriji“ ovime daje prilog muzejskom festivalu „Odmrzavanje“ koji traje od 21. veljače do 21. lipnja ove godine s izložbama u Tretjakovskoj galeriji, Muzeju Puškina i Muzeju Moskve, projekcijama europskih i sovjetskih filmova iz razdoblja od završetka Drugog svjetskog rata do polovine 60-tih godina prošlog stoljeća. Cilj je festivala izložbama, filmovima i večerima poezije prikazati vrijeme poslijeratne obnove, optimizma i nade, praćeno strahom od budućnosti, boli zbog gubitaka, željom za osvetom, ali i iskazivanja milosti prema pobijeđenima.

Festival je nazvan „odmrzavanje“ (ruski „ottepelj“) prema imenu za razdoblje u povijesti Sovjetskog saveza nakon Staljinove smrti, kada je ponešto oslabljena državna i policijska kontrola cjelokupnog života, a obični ljudi i novi naraštaji umjetnika dobivaju izvjesnu slobodu izražavanja, dok se do tada zabranjeni autori starijih generacija rehabilitiraju.

Plakat

Program