Moskva, 30. kolovoza 2019.

Retrospektiva Zagrebačke škole animiranog filma

Moskva, 29. do 31. kolovoza i 5. do 7. rujna 2019.

Retrospektiva Zagrebačke škole animiranog filma otvorena je u Moskvi, u četvrtak, 29. kolovoza 2019. Retrospektiva obuhvaća 48 najvažnijih filmova nastalih od polovine pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća, koji će biti prikazani tijekom ovog i sljedećeg vikenda (29.-30.8. i 5.-7.9.).

Zagrebačka škola crtanog filma u Rusiji je dobro poznata još iz vremena Sovjetskog Saveza te je prikazivanje filmova njezinih najpoznatijih autora, nakon pauze od gotovo 40 godina, prava poslastica za ovdašnje filmofile. Kustos programa, Daniel Rafaelić u program je uključio filmove koji predstavljaju sponu između dviju zemalja, kao što su to oni nagrađeni na Moskovskom filmskom festivalu, one inspirirane ruskim književnim klasicima ili nastale u koprodukciji bivših država SFRJ i SSSR-a, čime je nastavljena uspješna prezentacija hrvatske filmske baštine u Rusiji, započeta u studenom 2018. godine.

Prikazivanje retrospektive Zagrebačke škole crtanog filma u Moskvi omogućeno je zahvaljujući suradnji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji i Filmskog programa Tretjakovske galerije te Hrvatskog audiovizualnog centra, Zagreb filma, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Ruske Federacije.

Ovaj program će, u skraćenom obliku, sredinom rujna biti prikazan i u Centru suvremene umjetnosti u Nižnjem Novgorodu.

Plakat