Astana, 27. studenog 2017.

Veleposlanik Tonči Staničić predao je vjerodajnice državnoj tajnici Republike Kazahstan Gulshari Abdikalikovoj

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Kazahstan Tonči Staničić predao je 27. studenog 2017. vjerodajnice državnoj tajnici Republike Kazahstan Gulshari Abdikalikovoj, te prethodno zamjeniku ministra vanjskih poslova Romanu Vasiljenku. Vjerodajnice je, u državnoj palači u Astani, predalo šest nerezidentnih šefova misija.

Državna tajnica Abdikalikova je, u razgovoru s veleposlanikom Staničićem nakon primitka vjerodajnica, rekla kako su odnosi između Hrvatske i Kazahstana odlični, te kako se raduje njihovom daljnjem intenziviranju koje je u tijeku. O tome govore vrlo dobre političke konzultacije održane prije mjesec i pol dana u Zagrebu, značajan rast robne razmjene, kao I najava otvaranja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Astani. Podsjetila je i na poziv mvep Pejčinović-Burić da posjeti Kazahstan u 2018. godini.

Veleposlanik Staničić je državnoj tajnici, ali ranije i zamjeniku ministra Vasiljenku, potvrdio namjeru otvaranja Veleposlanstva, te zamolio za organizaciono-tehničku pomoć nadležnih kazahstanskih službi. Podsjetio je da u ovoj godini obilježavamo 25 godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, ukazao na bilateralne dokumente koji mogu biti potpisani još ove godine te, uz zadovoljstvo povećanjem robne razmjene, izrazio nadu za njezino uravnoteženje, kao i za razvoj viših oblika gospodarske suradnje.