Moskva, 07. rujna 2018.

Zagrebački srednjoškolci osvojili sedam medalja na Trećoj olimpijadi metropola u Moskvi

Treća olimpijada metropola održana je u Moskvi od 2. do 7. rujna 2018. godine. Predstavnici zagrebačkih srednjih škola drugu godinu, uz 33 tima iz gradova diljem svijeta, od Bostona, preko Lime do Šangaja, sudjeluju na ovom natjecanju iz informatike, matematike, kemije i fizike. Svaki tim se sastojao od osam učenika, po dva za svaku discipline. Učenike su pratila tri mentora. Ove godine u timu su sudjelovali učenici iz četiri zagrebačke škole: Tehnička škola Ruđera Boškovića, XV. gimnazija, V. gimnazija i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga.

Prvi dan sudionici su timski, „za zagrijavanje“ dva sata rješavali 80 zadataka (po 20 iz svakog predmeta), a potom su slijedila dva dana glavnog natjecanja. Zagrebački srednjoškolci osvojili su ukupno sedam medalja (četiri bronce i tri srebra) i dva pehara za timske uspjehe (Blic test i drugu nagradu za ukupni uspjeh tima).

Nagrade su osvojili: David Mikulčić, XV. gimnazija - sudjelovanje (prvi na redu za broncu); brončanu medalju su osvojili Danijel Širola, XV. gimnazija, Antonio Magnabosco, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Ivor Vavra-Plavšić, V. gimnazija i Dorian Granoša, Tehnička škola Ruđera Boškovića, a srebrenu Pavel Kliska, Matej Vedak Bernard Faulend iz XV. gimnazije.

Nakon završetka natjecanja učenici i nastavnici posjetili su Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi.