Moskva, 03. studenog 2018.

Otvaranje filmskog festivala „Rusija – Hrvatska: Kino – dijalog“ u Moskvi, 3. studenog 2018.

Filmski festival „Rusija – Hrvatska: Kino – dijalog“ u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Moskvi, moskovske Tretjakovske galerije te uz potporu Državnog filmskog fonda Ruske Fenestracije i Arhiva kino-dokumenata Ruske Federacije, otvoren je 3. studenog 2018. u Tretjakovskoj Galeriji u Moskvi. Festival, čiji je glavni cilj afirmirati veze Republike Hrvatske i Ruske

Federacije na području filmske umjetnosti kroz cijelo dvadeseto stoljeće (ističući posebno doprinose ruskih režisera razvoju filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj), otvorili su g. Tonči Staničić, veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji i g. Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Festivalski program započeo je prikazivanjem kraćeg filmskog zapisa o boravku ruskog književnika Vladimira Visockog u Zagrebu 1975. godine, a potom je prikazan i filmski zapis – intervju s ruskim književnikom gruzijskog porijekla Bulatom Okudžavom, za vrijeme njegovog boravka u Zagrebu 1978. godine.

Program je nastavljen temom o ruskim političkim emigrantima kao pionirima hrvatskog filma tridesetih godina prošlog stoljeća te su tako prikazana dva filma „Zapušteno dijete“ i „Grešnice“. Snimatelji oba filma bili su ruski filmaši Anatolij Bazarov i Aleksandar Gerasimov.

Svaki od filmova moskovskoj je publici uvodno predstavio g. Rafaelić, a nakon filmskih projekcija održana je i diskusija.

Filmski program festivala nastavlja se do 28. studenog, a biti će prikazani filmovi iz razdoblja II. svjetskog rata te druge polovice dvadesetog stoljeća, uključujući i filmove iz suvremene filmske produkcije Republike Hrvatske.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana