Moskva, 28. studenog 2018.

Završen filmski festival „Rusija – Hrvatska: kino dijalog“ u Moskvi

Filmski festival „Rusija – Hrvatska: kino dijalog“ održan je u Moskvi od 3. do 28. studenoga 2018. godine, u renomiranoj Tretjakovskoj galeriji. Osnovni cilj festivala bio je afirmirati spone Republike Hrvatske i Ruske Federacije na području filmske umjetnosti tijekom čitavog dvadesetog stoljeća. Isto tako, tim se konceptom festivala želio istaknuti doprinos ruskih režisera i glumaca razvoju filma u Hrvatskoj.
Tijekom mjesec dana festivalskog programa, ruska je publika imala priliku vidjeti neke od vrlo poznatih djela filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, kojima su svoj značajan prilog dali poznati ruski glumci ili režiseri, npr. ratni spektakl „Bitka na Neretvi“ iz 1969. godine, u režiji Veljka Bulajića i u produkciji zagrebačkog „Jadran filma“, u kojem su nastupili svjetski poznati glumci ruskog porijekla Yul Brinner i Sergej Bondarčuk, kao i film Zvonimira Berkovića „Ljubavna pisma s predumišljajem“ iz 1985. godine, s čuvenom ruskom glumicom Irinom Alfjorovom u glavnoj ženskoj ulozi. Prikazani su i kraći edukativni filmovi o zdravstvenom prosvjećivanju u hrvatskoj tridesetih godina 20. stoljeća, po narudžbi Škole narodnog zdravlja iz Zagreba i u režiji ruskih filmskih djelatnika Anatolija Bazarova i Aleksandra Gerasimova. Suvremena hrvatska kinematografija predstavljena je filmovima „Rusko meso“ Lukasa Nole iz 1997. i „Jozef“ Stanislava Tomića iz 2011.
Prikazani filmovi postigli su značajan interes ruske filmske publike (uključujući i studente kroatistike na moskovskom sveučilištu), a ostvareni su i važni kontakti filmskih stručnjaka Hrvatske i Rusije, posebice Tretjakovske galerije i Državnog filmskog fonda Ruske Federacije.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana