Tomsk, 03. prosinca 2019.

Hrvatski film „Comis Sans“ na 3. Filmskom festivalu država članica EU-a

U ruskom gradu Tomsku od 22. studenoga do 4. prosinca 2019. godine održava se treći po redu filmski festival država članica Europske unije. Festival je revijalnog karaktera, a  održava se u zajedničkoj organizaciji Delegacije EU-a iz Moskve te Uprave Tomske oblasti. Ove je godine svoje filmove recentne produkcije na Festival poslalo ukupno 15 zemalja, među kojima, po prvi put i Republika Hrvatska. Hrvatski predstavnik bio je film „Comic Sans“ iz 2018. godine, u režiji Nevija Marasovića, u kojem glavne uloge tumače Janko Popović – Volarić, Zlatko Burić, Nataša Janjić, Miloš Timotijević i drugi.

Publici grada Tomska, film „Comic Sans“ predstavili su režiser Nevio Marasović i producentica Ira Cecić, koji su tijekom svog boravka u Tomsku održali i niz susreta s predstavnicima Odjela za međunarodne i međuregionalne odnose te Odjela za kulturu Tomske oblasti, kao i s rukovodstvom Tomskog državnog sveučilišta  – najstarijeg sveučilišta u Sibiru, visokog ugleda i razvijene međunarodne suradnje. Također, dali su intervjue za lokalne medije – TV postaju „Tomskoe Vremya“ i agenciju „TV2“ te održali radionicu studentima novinarstva i učenicima lokalnih srednjih škola – kandidatima za studij dramskih i filmskih umjetnosti, gdje su govorili o vlastitim iskustvima filmskih djelatnika. Gospođa Cecić govorila je i o suvremenim izazovima filmskog stvaralaštva žena.

Publika grada Tomska hrvatski je film sa zanimanjem pogledala, o čemu svjedoči i vrlo živa diskusija s autorima, upriličena nakon njegove projekcije (27. studenoga), a sadržajan program aktivnosti g. Marasovića i gđe Cecić govori o velikom interesu uprave Tomske oblasti i sveučilišta za jačanjem različitih oblika suradnje i veza s europskim državama, pa tako i s Republikom Hrvatskom.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana